Към съдържанието
Тест 4 Ензими
Отговорете на въпроса като изберете един верен отговор.
Всички въпроси
Предишен въпрос
Следващ въпрос
За киселинната хидролиза на скорбялата не е вярно, че:
?
образува се глюкоза
?
протича при меки условия
?
протича при висока температура
?
образуват се странични продукти
Високата специфичност на ензимите е обусловена от:
?
липидната им природа
?
високата температура
?
вида на субстрата
?
белтъчната им природа
Наличието на продуктите на ензимната хидролиза на скорбялата се доказва с:
?
с Биуретова реакция
?
с луголов разтвор
?
с Тромерова проба
?
с нишесте
С повишаване на температурата над определени стойности скоростта на ензимната реакция намалява поради:
?
ензима се денатурира
?
субстрата се изчерпва
?
продуктите пречат
?
неясни причини
Активността на амилазата се увеличава под влияние на:
?
натриев хлорид
?
меден сулфат
?
вода
?
сребърен нитрат
Ензима амилаза принадлежи към групата на:
?
оксидоредутазите
?
изомеразите
?
хидролазите
?
синтетазите
Кой от субстратите индуцира синтезата на инвертаза в клетките на дрождите?
?
глюкоза
?
фруктоза
?
захароза
?
скорбяла
Кой от изброените методи Не може да се използва за разрушаване на клетъчната стена на дрождите при изолиране на ензими?
?
механично стриване
?
обработка с ултразвук
?
загряване до кипене
?
чрез дезинтеграция
При изолирането на инвертазата за концентриране на ензима се прилага:
?
изпаряване на разтвора
?
утаяване с тежки метали
?
утаяване с алкохол
?
обработка с киселини
Веществата, които намаляват ензимната активност се наричат:
?
субстрати
?
инхибитори
?
продукти
?
мутагени
Кое от твърденията не е вярно за ензимите?
?
те са специфични по отношение на субстратите
?
актиният им център се образува на ниво третична структура на организация на белтъчната молекула
?
те са въглехидрати
?
след биохимичните реакции остават непроменени
Анализирайте резултатите от графиката и и направете извод за температурния оптимум на ензима в градуси по Целзий.
?
2
?
20
?
42
?
70
Кое от твърденията за идеалният носител за имобилизиране на ензими не е вярно?
?
Висока химична и биологична устойчивост
?
Разтворим във вода и други разтворители
?
Висока механична здравина
?
Да е евтин и да се получава в гранулирана форма
Специфичността на ензимите не се определя от:
?
съответствието във формата на субстрата и каталитичния участък на ензима
?
от привличането и отблъскването на повърхностните им електрични заряди
?
температурата
?
от съвпадението на съответни хидрофобни и хидрофилни области
Кое от твърденията Не е вярно?
?
Веществата, които повишават активността на ензимите, се наричат активатори.
?
Инхибиторите са вещества, които по определен химичен път (специфично и минимални концентрации) намаляват каталитичното действие на ензима.
?
Върху амилазата влияние оказват меден сулфат като активатор и натриев като инхибитор.
?
Всички фактори, които денатурират белтъците, водят до намаляване и до пълна загуба на ензимната активност.
OK
Към съдържанието