Указания за практическа работа:
А/ Необходими материали: — 0.1 М разтвор па натриев ацетат (CH3COONa), 0.1 М воден разтвор на оцетна киселина (CH3COOH), l M воден разтвор на CH3COOH, 1%-ен воден разтвор на желатин, 96%-ен разтвор на етилов алкохол или 1%-ен воден разтвор на танин
Б/ Ход на анализа: Шест епруветки се зареждат, както е показано в таблицата и се разклащат.
Алкохолът, който се използува като утаител на белтъка, се наслоява внимателно по стените на епруветките най-накрая.
Количеството на утайката се отчита след 30 минути. Максималното количество утайка се означава с (+++), по-малкото количество с (++) и (+), а отсъствието на утайка с (—). ИЕП на желатина може да се колебае в пределите на няколко десети в зависимост от вида му и от начина на производството му.
Здравословни и безопасни условия на труд
1. CH3COOH - Силно корозивна субстанция. След контакт с кожата предизвиква изгаряния. След контакт с очите - опасност от ослепяване! След поглъщане - изгаряния на устата, хранопровода и стомаха, повръщане на кръв, стомашни спазми. Не са изключени шок, сърдечносъдова недостатъчност и увреждания на бъбреците.
Въпроси и задачи
1. Нанесете резултатите в таблицата и определете изоелектричния пункт на желатина.
2. На кое свойство на белтъците се основава този метод за определяне на изоелектричния пунк на желатина?
За любознателните:
Калкулатор на изоелектрични точки на белтъци на английски език може да намерите тук.