Изолиране на лецитин. Свойства на лецитина

Лецитинът е предимно смес от гликолипиди, триглицериди и фосфолипиди (като фосфатидилхолин, фосфатидилетаноламин и фосфатидилинозитол). В биохимията, обаче, „лецитин“ обикновено се използва като синоним за чистия фосфатидилхолин, фосфолипид, който е основна съставка на фосфатидната фракция, която може да се изолира от яйчен жълтък.
Лецитинът се съдържа в големи количества в жълтъка на яйцата. Може да се получи чрез извличане с горещ етилов алкохол. Той не се разтваря във вода и може да бъде утаен с ацетон. При загряване с натриева основа лецитинът се хидролизира до съставящите го градивни единици: глицерол, мастни киселини, фосфорна киселина и холин. Холинът от своя страна се разгражда до етанол и метиламин , който има миризма на риба.

Амониевия молибдат утаява в силно азотнокисела среда жълт кристален амониев фосфо-молибдат. Поради малката разтворимост и голямата молекулна маса на полученото хетерополисъединение реакцията е много чувствителна.


Жълта утайка

Биологично действие на лецитина:
• Подпомага запазването на структурната цялост на клетките;
• Участва в клетъчната комуникация (сигнални функции);
• Участва в процеса на синтез на ацетилхолин - вещество, подпомагащо нервите да пренасят кодираната в нервни импулси информация с висока скорост;
• Донор е на метилови групи нужни за редица жизнено важни процеси (ДНК разчитане, протеинов синтез и др.).
Доказани ползи от приема на фосфатидилхолин (лецитин):
• Осигурява градивен материал за клетъчните мембрани;
• Подобрява възстановяването след тренировъчни и физически активности с голям обем и продължителност;
• Подобрява чернодробните функции при хора с хепатитни и други чернодробни заболявания;
• Подобрява работата на нервната система, в това число както на ЦНС така и на ПНС, оптимизира паметта.

Указания за практическа работа:

А/ Необходими материали: Жълтък от кокоше яйце, 96%-ов етилов алкохол, ацетон, 10%-ов разтвор на натриева основа, 3,75%-ов разтвор
на амониев молибдат, смесен в съотношение 1:1 с 32%-ова HNO3

Б/ Ход на опита: Към 1/4 от жълтъка на кокоше яйце се прибавя
при разбъркване около 15 ml горещ етилов алкохол (алкохолът се загрява на водна баня!). След охлаждане сместа се филтрува в суха епруветка. Филтратът съдържа извлечения от жълтъка лецитин и се използва за по-нататъшните опити.
Разтворимостта на лецитина, се проверява като:
а) в суха епруветка се наливат 2 ml ацетон и към него се прибавя на капки от разтвора на лецитина;
б) към 0,5 ml от разтвора на лецитин в епруветка се прибавя 1—2 ml дестилирана вода и сместа се разклаща.

Хидролизата на лецитина се извършва, като към 0,5 ml от филтрата, съдържащ лецитин, се прибавя 0,5 ml 10%-ов разтвор на NaOH и сместа се загрява на спиратна лампа до кипване.
(Помиришете внимателно сместа след приключване на загряването!)
Към 0,5 ml от хидролизата се прибавя 0,5 ml разтвор на амониев молибдат смесен в съотношение 1:1 с 32%-ова HNO3 и отново се загрява до кипване.

Здравословни и безопасни условия на труд

1. NaOH е силно корозивна. Предизвиква тежки изгаряния. Може да предизвика сериозни трайни увреждания на очите. Опасна е при поглъщане, контакт с кожата или при вдишване на прах.
Меден (II) сулфат е опасен при поглъщане.

3. к.HNO3 - Контактът може да причини сериозни изгаряния и трайно увреждане. Риск от ослепяване! При попадане на веществото в очите, да се измият обилно с течаща вода , като клепачите се държат отворени. Задължително е да се потърси незабавно лекарска помощ. Не се налива вода към концентрирана киселина!
4. Спазвайте правилата за безопасна работа при нагряване със спиртна лампа.

Въпроси и задачи

1. Отчетете разтворимостта на лецитина в ацетон и във вода.

2. На какво се дължи образуването на емулсия при смесване на разтвор на лецитин с вода? Как се ориентират молекулите на лецитина във воден разтвор? Обосновете отговора си.

3. Каква биологична функция изпълняват фосфолипидите в клетката?

4. Отчетете резултата от реакцията с амониев молибдат. Коя градивна единица на лецитина се доказва с амониев молибдат?

 

За любознателните:

 

 

Повече за лецитина можете да прочетете от тук.