Ензимите обикновено са специфични както по отношение на реакцията, която катализират, така и по отношение на веществата, които участват в нея. Специфичността се определя от:
За обяснение на наличието на специфичност по отношение на различни възможни изходни вещества се предлагат хипотезите на Фишер и Кошланд. Хипотезата на Емил Фишер за т.нар. структурно съответствие тип ключ- ключалка. Тя постулира пълно структурно съответствие между субстрата и ензима, като субстрата буквално прилепва в активния център на ензима.
Корекцията на предложения от Фишер модел, е направена от Даниел Кошланд. Той предлага модела на индуцираното структурно сходство. Според него в момента на взаимодействие ензима се нагажда конформационно към субстрата, за да се получи пълно съответствие.
Високата специфичност на ензимите е обусловена от белтъчната им природа и от структурата на техния активен център.
Амилазата действа на скорбялата, но не разгражда захарозата, а инвертазата разгражда захарозата, но не действа на скорбялата.
Указания за практическа работа:
А/ Необходими материали: разтвор на амилаза ( р-р на Мезим форте), разтвор на инвертаза (от дрожди), 1 %-ов разтвор на скорбяла, 1 %-ов разтвор на захароза, 10% NaOH, 5% CuSO4, Луголов разтвор (разтвор на I2 в KI).
Б/ Ход на анализа: В две епруветки се поставя по 2 ml 1 %-ов разтвор на
скорбяла. Към едната се прибавя 1 ml амилаза, а към другата — 1 ml разтвор на инвертаза.
В други две епруветки се поставя по 2 ml разтвор на захароза и по 1 ml от разтворите на ензимите.
Епруветките се оставят при подходяща температура, като от време на време се разбъркват.
След 10 min разтворът в епруветките се анализира с йодна проба и с проба за редуциращи захари.
С помоща на експеремент, който установява амилазна активност можем да установим естествения произход на пчелния мед.
Здравословни и безопасни условия на труд
1. NaOH е силно корозивна. Предизвиква тежки изгаряния. Може да предизвика сериозни трайни увреждания на очите. Опасна е при поглъщане, контакт с кожата или при вдишване на прах.
Меден (II) сулфат е опасен при поглъщане.
2.Йодът е токсичен. Вреден при вдишване и поглъщане през кожата. Лесно се абсорбира през кожата. Разрушава лигавиците на горните дихателни пътища, очите и кожата.
4. Спазвайте правилата за безопасна работа при нагряване със спиртна лампа.
Въпроси и задачи
1. Подберете подходяща реакция за откриване на редуциращи захари , като се съобразите с предоставените ви реактиви.
2. Отчетете резултатите в табличен вид и направете изводи.
3. Към кои групи ензими спадат амилазата и инвертазата?
4. По какво се различават химичните връзки, хидролизирани от двата ензима?
5. Възможно ли е пробата съдържаща инвертаза от дрожди да проявява амилазна активност? Обосновете отговора си.
6. Наблюдавайте внимателно видеото с експеримента доказващ естествения произход на пчелния мед и предложете схема на експеримента, който вие бихте направили.
За любознателните:
За интересен експеримент можете да прочетете тук.
Повече за ензимите на английски език можете да прочетете тук.
Повече за ензимите на руски език можете да прочетете тук.